Onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği Marmara Depreminin 8.yılı doluyor

17 Ağustos 1999, saat 03:02’de merkezi Kocaeli-Gölcük olan, Richter 7.4 şiddetinde büyük bir deprem yaşandı.

Deprem tüm Marmara Bölgesinde, Ankara ve İzmir’e kadar Türkiye’nin geniş bir alanında hissedildi; ancak Kocaeli, Adapazarı, Gölcük, Yalova ve çevrelerinde büyük çapta can kaybı ve hasara neden oldu.

15,000 ölü, onbinlerce yaralı, binlerce tamamen yerle bir olmuş bina/konut, on binlerce hasarlı yapı ve yüzbinlerce evsiz insan.

Ayrıca 133.683 çöken bina ile yaklaşık 600.000 kişiyi evsiz bırakmıştır. Yaklaşık 16.000.000 insan depremden değişik düzeylerde etkilenmiştir.

Deprem gerek büyüklük, gerek etkilediği alanın genişliği, gerekse sebep olduğu maddi kayıplar açısından son yüzyılın en büyük depremlerinden biridir.

Üzerinden yıllar geçmesine rağmen depremin neden olduğu acı hala tazeliğini koruyor.

Bütün dünyanın seferber olduğu deprem Türkiye tarihinin en acı olaylarından biri olarak hafızalardaki yerini aldı.

Yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine yaklaşık 2100 dava açıldı. Bu davalardan 1800’ü kamuoyunda Rahşan Affı olarak bilinen Şartlı Salıverme Yasası ve başka hukuki boşluklardan dolayı cezasız sonuçlanmıştır. Geriye kalan 300 davanın 110 kadarında ceza verilse de çoğu ertelenmiştir. Bunun dışında kalan davalar ise 16 Şubat 2007 Cuma günü 7.5 yıllık zaman aşımı sürelerini doldurarak zaman aşımına uğradılar ve düştüler.

0 Yanıt to “Onbinlerce kişinin yaşamını yitirdiği Marmara Depreminin 8.yılı doluyor”



  1. Yorum Yapın

Yorum bırakın




Blog içi arama

Blogumuzun tüm içeriğini aşağıdaki arama çubuğunu kullanarak inceleyebilirsiniz.

Sayaç

  • 33.275 . Kişisiniz

Arşiv –